Processie op Goede Vrijdag in Girona
27 maart 2024 

Processie op Goede Vrijdag in Girona

Het is Semana Santa in Catalonië! Deze heilige week is vooral bekend van de processies in Andalusië en dan vooral in Sevilla, Malaga en Granada. Maar overal in Spanje wordt deze week gevierd en ook in Catalonië. Semana Santa is de tijd waarin gemeenschappen samenkomen om het lijden, de dood en de opstanding van Jezus Christus te herdenken.


Processies in Barcelona, Tarragona en Girona

Aanstaande vrijdagavond zijn de adembenemende processies door de historische centra van Barcelona, Tarragona en Girona. Bewonder de uitgebreide praalwagens versierd met bloemstukken, gedragen door leden van religieuze broederschappen gekleed in hun traditionele gewaden.

Vorig jaar was ik met een groep op een wijnreis door Empordà en op vrijdagavond, na een geweldig (vroeg) diner, hebben we de processie in Girona bijgewoond. Het duurde meer dan 2 uur en we hebben van het begin tot einde meegemaakt. De plek voor het stadhuis was een prima keuze omdat hier ook speciale dansen werden uitgevoerd.


Voor mij was dit de eerste keer  en het was een geweldige ervaring om deze traditie te aanschouwen. De eerste keer dat ik hier was tijdens Pasen, was ik van plan om naar Tarragona te gaan, maar vanwege de zware regen besloten om het op tv te zien. Een goed alternatief en ik denk dat ik dit jaar weer zal gaan kijken. Al was het maar om te zien of er weer veel opwinding is wanneer een hoge praalwagen door een smalle doorgang moet. Alsof het de eerste processie is ...

Paasgerechten

Tijdens de zondagse lunch zijn er traditionele gerechten zoals de beroemde Mona de Pasqua, een feestelijke cake versierd met kleurrijke eieren. Het is traditie voor de peetouders om er een te kopen voor hun petekind. Je ziet ze dan ook in alle supermarkten, bakkerijen en patisserieën.

Felices Pascuas! / Feliç Pasqua!