Ontdek de Catalaanse gastronomie!
21 juni 2023 

Ontdek de Catalaanse gastronomie!

Veel jaren geleden werd ik uitgenodigd voor een evenement in Amsterdam, Tastemotion, om de gastronomie van de Costa Brava te ervaren. Het was een geweldig evenement voor alle zintuigen. Van de vermouth-bonbon als voorgerecht tot een speciale versie van gebakken appel uit Girona. Fantastische gerechten uit de regio met geweldige wijnen uit het wijngebied van de Costa Brava, Empordà!

In deze regio vind je talloze met Michelin-sterren bekroonde restaurants. Beroemd zijn de Roca-broers met hun driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca, dat twee keer bovenaan de lijst van 's werelds 50 beste restaurants heeft gestaan. Het is behoorlijk moeilijk om een tafel te boeken, maar je kunt ook hun ijs proberen in hun Rocambolesc ijssalon.

Maar overal in Catalonië kan je heel goed eten. Goede restaurants in elke prijsklasse en veel bieden een dagmenu aan dat je zal verbazen als je kijkt naar de prijs en kwaliteit van de gerechten.

De beste 50 restaurants ter wereld

In juni werd de lijst van 's werelds beste 50 restaurants bekendgemaakt tijdens een speciale ceremonie in Valencia. Nummer één is Central in Lima, Peru, maar nummer 2 is Disfrutar in Barcelona! 

Chefs Oriol Castro, Eduard Xatruch en Mateu Casañas lanceerden Disfrutar met een duidelijke identiteit: gerechten creëren die verrassen en blij maken in gelijke mate, met behulp van moderne technieken en pure ingrediënten die traditionele opvattingen over haute cuisine uitdagen.

Het drietal ontmoette elkaar tijdens hun werk in het restaurant El Bulli, dat werd beschouwd als een van 's werelds beste restaurants tussen 1996 en 1998. Na de sluiting van het legendarische restaurant in 2011 bundelden ze hun krachten om hun creativiteit voort te zetten en grenzen te verleggen in de gastronomie. Het oordeel van de jury was: Verreikende techniek, origineel denken en baanbrekende smaken!

Naast Disfrutar staat ook Enigma in Barcelona in de top 100 en met 3 restaurants in Spanje in de top 4 zegt dit veel over de Spaanse keuken!

El Bullirestaurante en elBulli1846

Het legendarische restaurant elBulli werd opgericht door Ferran Adrià en Juli Soler in Roses. In 1990 ontving het restaurant zijn tweede Michelinster en in 1995 was het het eerste restaurant in Spanje dat 19 punten ontving van GaultMillau. In 1997 werd de derde Michelinster behaald.

El Bulli plaatste de Costa Brava op de gastronomische kaart en het werd een internationale gastronomische bestemming. In 2011 werd het restaurant gesloten, maar in het historische gebouw waar ooit het restaurant was gevestigd, kun je nu het museum bezoeken dat zich richt op kennis, innovatie en de geschiedenis van elBulli: elBulli1846. Je kunt je ticket online boeken.

Powered by GetYourGuide

Kwaliteitskeurmerken

In Catalonië vind je veel producten die zijn bekroond met het officiële Europese label van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Beide worden toegekend aan typische producten die afkomstig zijn uit een regio, waardoor ze een specifiek karakter en een onnavolgbare smaak krijgen.

Je vindt deze producten in bijna elke regio. Typische Catalaanse producten met het officiële label van Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) zijn rijst uit de Ebro-delta, verschillende soorten olie, hazelnoten uit Reus, peren uit Lleida, boter en kaas uit L'Alt Urgell en La Cerdanya, bonen uit Ganxet en Santa Pau.

Producten met de classificatie van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) zijn onder meer: de clementines van Terres de l'Ebre, aardappelen uit Prades, lente-uitjes uit Valls, turrón uit Agramunt, kalfsvlees uit de Pyreneeën, ambachtelijk brood, worst uit Vic, kip uit Prat en appels uit Girona.

Probeer deze producten terwijl je Catalonië bezoekt. Sommige zijn alleen verkrijgbaar in bepaalde seizoenen en er zijn ook festivals of speciale routes. Zoals 'calçots' (soort lente-uitjes) tijdens de eerste maanden van het jaar.

Wil je de Catalaanse gastronomie ontdekken? Bezoek onze pagina met culinaire wijnreizen!