Pals, geschiedenis en rijst

Pals verwelkomt je al van een afstand zodra je aan de horizon het silhouet van de ommuring ziet en de majestueuze Torre de les Hores-toren kunt onderscheiden. Dit is een van de weinige overblijfselen die bewaard is gebleven van het oude kasteel. Wandel door de smalle geplaveide straatjes van het middeleeuwse stadje en het is of je terug bent in de Middeleeuwen.

Stop voor een drankje of een maaltijd op een terras of restaurant. In de restaurants van Pals kan je een breed scala aan gerechten proeven die zijn bereid met lokale producten uit de Empordà. Van de zee, bergen, moestuinen én van de rijstvelden. Pals-rijst, samen met garnalen uit Palamós, zoete worst, brunyols of zoete beignets, uien uit Figueres, kookappels uit Vilabertran en lokale wrongel hebben allemaal het label van producten uit de regio Empordà.

Pals & Rijst

Als je Pals zegt, zeg je ook Rijst. Pals wordt al heel lang geassocieerd met rijst. Het werd een belangrijk gewas van de stad in de 15e eeuw en je vindt hier ook een molen uit 1452. Deze molen is tegenwoordig eigendom van een van de rijsthandelarenfamilies van Pals.

De traditie van het zaaien van de rijst wordt elk jaar gevierd in de maand juni. De boeren van de stad bieden het publiek een demonstratie van hoe rijst vroeger handmatig staande in water werd geplant, voordat dit geautomatiseerd werd. De rijst die in juni handmatig wordt geplant, wordt in oktober geoogst. Dit evenement, dat geschikt is voor het hele gezin, bestaat uit een typisch plattelandsontbijt en diverse activiteiten die de authentieke aard van het plattelandsleven weerspiegelen, waarbij de rijstteelt centraal staat.

In veel winkels kun je de rijst uit Pals kopen om mee naar huis te nemen. Een smakelijk aandenken!

Pals is een magische plek en een bezoek waard tijdens je verblijf aan de Costa Brava.