Modernisme in Barcelona

De belangrijkste architect van het Catalaanse modernisme is verreweg Gaudí. Kenmerkend voor het modernisme zijn rondingen, licht en kleuren, rijkelijk versierd met bloemmotieven, keramiek, mozaïek en glas. Als je in Barcelona wandelt, ontdek je op veel plekken het werk van Gaudí. De Sagrada Familia maar nog veel meer.

In Barcelona vind je echter ook werk van andere architecten uit die periode. Dit jaar wordt het werk van Domènech i Montaner gevierd.

Domènech i Montaner, grondlegger van het Catalaanse modernisme

2023 is het jaar van Domènech i Montaner (1849-1923). Zijn sporen zijn terug te vinden in Barcelona met iconische gebouwen als Palau de la Música, het oude ziekenhuis van Sant Pau, Casa Fuster en Casa Thomas. Maar ook buiten Barcelona vind je zijn werk, zoals het Casa Navàs, in Reus.

Het Palau de la Música Catalana werd tussen 1905 en 1908 gebouwd als onderkomen voor het koor Orfeó Català. Het Palau de la Música Catalana is een architectonisch juweel van de Catalaanse art nouveau, de enige concertzaal in deze stijl die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het gebouw is gelegen in de wijk Sant Pere, een van de mooiste wijken van Barcelona.

Sant Pau Art Nouveau Site werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en is een openluchtmuseum met 27 art nouveau-gebouwen. Het was tot 2009 een ziekenhuis en werd in 2014 geopend na 5 jaar restauratie. Het is een korte wandeling van de Sagrada Família.

Er worden veel activiteiten georganiseerd om het jaar van Domènech i Montaner te vieren. Zo kun je met een combiticket van € 32,- meerdere van zijn gebouwen in Barcelona bezoeken. Toegang tot Palau de la Música met audiogids, Art Nouveau-site van Sant Pau en de Catalaanse keuken op zijn best in het Modernista Café Vienés van Casa Fuster (tapa en drankje of lunch) zijn bij het ticket inbegrepen. Dit ticket kan je hieronder kopen.Hotel in de buurt?

Wil je in de buurt verblijven? Verblijf in het Radisson Blu 1882 Hotel, Barcelona Sagrada Familia!

Op slechts 400 meter van de Sagrada Familia en ook dicht bij het modernistische complex Sant Pau en de Passeig de Gràcia. Het zwembad op het dak en het terras zijn een geweldige locatie om te ontspannen met uitzicht op de Sagrada Familia.

Of boek een stedentrip met verblijf in Hotel Sant Pau!