Caganers, een speciaal souvenier
20 maart 2023 

Caganers, een speciaal souvenier

Als je door de winkelstraten in Catalonië loopt, heb je ze misschien al in enkele winkels gezien, de Caganers. de zittende figuur die poept. De originele Caganer is een boer met zijn typische Catalaanse hoed, rode band en zwarte broek. Maar je ziet nu ook beroemdheden, stripfiguren, beroepen en meer als Caganer.

Er wordt aangenomen dat de zittende figuur met zijn uitwerpselen de grond voor het volgende jaar bemest. Het is dan ook een Catalaans kerstfiguur. Er wordt gezegd dat het neerzetten van hem geluk brengt, aangezien zijn uitwerpselen de grond bemesten en geluk brengen voor het komende jaar.

Kersttradities

De Canager is niet de enige kersttraditie. Er is ook de Tió, een houtblok dat je onder de kerstboom zet en tot kerstavond gevoerd moet worden. Dan moeten de kinderen een liedje zingen en op de boomstam slaan zodat hij cadeautjes poept! Kerstmis is hier een kaktraditie!


Jouw held ook als Caganer?

Voor veel beroemdheden is het een eer geworden om hun eigen Caganer-figuur te hebben en dat zijn er veel. Een van de nieuwste is Messi met het WK, maar er zijn er veel om uit te kiezen

Ook een Nederlander is geëerd met zijn eigen Caganer: Ronald Koeman, de oud-speler en coach van FC Barcelona. Dit jaar is ook Max Verstappen erbij gekomen! Een absolute mijlpaal in zijn carrière. Je kan deze poepende Max uiteraard kopen als je in Barcelona bent maar ook online. Het brengt geluk ...

Bekijk alle Caganers die je in een van de winkels of online kunt kopen.

Hoe Caganers worden gemaakt en Workshop Caganers

In onderstaande video zie je hoe deze caganers gemaakt worden. Ook zijn er workshops waarin ze meer uitleg geven over deze traditie en kun je aan de slag om je eigen Caganer te beschilderen.