Dia de Sant Jordi, dag van de rozen en boek
23 april 2023 

Dia de Sant Jordi, dag van de rozen en boek

Sant Jordi is de beschermheilige van Catalonië en vandaag vieren we Dia de Sant Jordi, een belangrijk feest voor de Catalanen. Het wordt beschouwd als een dag van promotie en behoud van de Catalaanse cultuur en taal. Daarom zie je de senyara, de Catalaanse vlag, in het straatbeeld en op balkons.

senyara

Boek & Roos

De dag staat in het teken van cultuur en liefde, vertegenwoordigd door het boek en de roos. Het wordt gevierd in heel Catalunya. Boekverkopers en bloemisten vind je op de boulevards van de badplaatsen, de Rambla in Barcelona en de ramblas in andere steden.

Wie was Sant Jordi?

Dia de Sant Jordi is de dag dat de ridder Jordi stierf. De heilige, die onder bevel stond van keizer Diocletianus, weigerde het bevel op te volgen om de christenen te vervolgen, waarvoor hij werd gemarteld en onthoofd. Al snel verschenen er fantastische verhalen over zijn figuur en sinds 1456 is hij de officiële beschermheer van Catalunya.

Hoewel de dag al sinds de 16e eeuw wordt gevierd, was het pas aan het einde van de 19e eeuw, met de politieke en culturele beweging van de Renaissance, dat Dia de Sant Jordi werd gezien als de belangrijkste maatschappelijke en culturele dag.

Waarom het boek & de roos?

In de 15e eeuw werd er tijdens Sant Jordi al een rozenbeurs georganiseerd in Barcelona. Vooral jonge stellen, verloofden en echtparen waren aanwezig. Dit suggereert dat de gewoonte om een roos te geven zijn oorsprong vindt in deze beurs.

Voor de oorsprong van het boek moeten we terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw, toen de Valenciaanse schrijver Vicent Clavel i Andrés, directeur van uitgeverij Cervantes, voorstelde een feest te organiseren om boeken te promoten in Catalonië. De gekozen datum was 7 oktober 1927. In 1929, tijdens de Internationale Tentoonstelling van Barcelona, besloten de boekverkopers om strandbars op te zetten om de nieuwe boeken te presenteren en het lezen aan te moedigen. Het initiatief sloeg zo aan dat besloten werd de datum te verschuiven naar 23 april; een dag die samenvalt met de dood van twee grote auteurs in de geschiedenis van de literatuur: Cervantes en Shakespeare.

Vanaf het begin heeft het festival bijgedragen aan een sterke impuls voor de Catalaanse uitgeverijen en dat is het nog steeds. De betekenis van deze Catalaanse feestdag is zo groot dat UNESCO 23 april tot Wereldboekendag heeft uitgeroepen.

sant jordi vilafranca

De legende van Sant Jordi

Er is ook een legende. Deze legende zegt dat er een draak leefde in Montblanc. Iedereen was erg boos op de draak omdat hij alle dieren aan het opeten was en de mensen steeds meer honger kregen. Maar de tragedie begon toen de draak alle dieren had opgegeten en hij niets meer te eten had. Vervolgens begon hij mensen op te eten...

De koning werd steeds wanhopiger en gaf bevel aan de sterkste mannen om de draak te doden. Maar de draak was te sterk voor ze en hij at ze allemaal op. Op een dag koos de draak de prinses. Op dat moment kwam San Jordi naar de stad en beweerde dat hij de man was die de draak zou verslaan. Hij begon het gevecht met de draak en uiteindelijk kon hij zijn zwaard in het hart van de draak steken zodat de draak stierf. En toen gebeurde er een wonder: uit de plas bloed dat uit het hart van de draak kwam, ontsproot een rozenboom. Beetje bij beetje dronk de boom het drakenbloed en verschenen prachtige rode rozen. Jordi plukte de grootste roos om die aan de prinses te geven.

Daarom is het op deze dag traditie dat mannen een rode roos geven aan hun geliefde en dat vrouwen een boek geven om hun liefde voor elkaar te vieren.