Flamenco in Barcelona

Als je flamenco zegt, denk je aan Andalusië. Het was immigratie in de 19e eeuw uit Andalusië, Extremadura en de regio Murcia dat flamenco in Catalunya arriveerde. Flamenco-cafés en estanco's (tavernes) werden geopend in Barcelona en omgeving. Er ontstonden zigeunerbuurten zoals Somorrostro (waar flamenco-icoon Carmen Amaya vandaan kwam) en Barcelona werd een van de hoofdsteden van de flamenco, net als Sevilla en Madrid.

Flamenco beleefde een tweede bloeiperiode in de jaren dertig, in de nasleep van de Wereldtentoonstelling die in 1929 in Barcelona plaatsvond. Hier trad Carmen Amaya op voor koning Alfonso XIII.

Carmen Amaya

De Catalaanse flamencodanseres Carmen Amaya (Barcelona, 1918 - Begur, 1963) danste als klein meisje voor de koning van Spanje, Alfonso XIII, in het Poble Espanyol. Als tiener maakte ze al deel uit van een van de meest prestigieuze dansgezelschappen van die tijd. Er wordt gezegd dat ze nooit repeteerde voordat ze het podium opging en dat ze een energie bezat die uniek was in de wereld van de flamenco. Ze werd al snel een legende en is nog steeds een icoon van de flamenco.

Carmen Amaya was altijd trots op haar afkomst uit Barcelona en zegevierde in de grootste theaters van Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Ze werd geprezen en bewonderd door grote namen uit de twintigste eeuw, zoals Charlie Chaplin, Fred Astaire, Picasso, Orson Welles, Marlon Brando en zelfs de president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt.

Tablao de Carmen

Tablao de Carmen is een eerbetoon aan Carmen Amaya en is gelegen in de Andalusische wijk, in het hart van Poble Espanyol, op de berg Montjuïc. Gebouwd in 1929 voor de Wereldtentoonstelling van Barcelona, laat het Poble Espanyol de rijkdom en verscheidenheid van de Spaanse architectuur zien maar ook de geschiedenis en cultuur van het land.

In het hart van Poble Espanyol, is de binnenplaats van de Tablao, bekend als de Patio van de Farolillo (Lantaarn), een van de hoogtepunten van de flamencoscene in Barcelona. Hier danste Carmen Amaya voor koning Alfonso XIII.

Een bezoek aan Poble Espanyol gecombineerd met een flamencodinershow in Tablao de Carmen is een van de meest authentieke ervaringen die je in Barcelona kunt hebben.

Shows, twee keer per dag inclusief eten en drinken

Traditioneel zijn tablao's plekken voor flamenco. De naam wordt ontleend aan het Spaanse woord 'tabla', de houten planken die het podium bedekken en waarop de dansers hun hakken laten klinken. Na meer dan dertig jaar is de Tablao de Carmen een begrip voor flamenco in Spanje. De ruimte van de Tablao is zo vorm gegeven dat er weinig afstand is tussen de artiesten en de toeschouwers. Zoals gebruikelijk was, eet en drink je tijdens de show aan tafel.

Veel van de flamencoartiesten die tegenwoordig in Tablao werken - zangers, gitaristen, dansers - zijn vanaf het begin betrokken bij dit project. De Tablao de Carmen is een broedplaats voor flamencotalent. Op het podium zie je ook jonge artiesten die de nieuwe generatie flamenco in Barcelona vertegenwoordigen.

Wil je dit in het echt zien? Twee keer per dag biedt de Tablao de Carmen een show van een uur waarin je de drie kunsten van de flamenco kunt ontdekken: zang, dans en gitaar. Een groep artiesten die regelmatig in een tablao optreden heet cuadro de la casa. De cuadro de la casa is samengesteld uit gitaristen, bailaores (dansers), palmeros (zij die in hun handen klappen om zang, dans of gitaar te begeleiden) en cantaores (zangers). Elke avond is uniek en bevat veel improvisatie, precies zoals flamenco vereist.

Tablao de Carmen is de enige plek in Barcelona die de mogelijkheid biedt om tijdens de show te eten en te drinken, zoals traditioneel werd gedaan. 

Geniet van de traditionele sfeer van flamenco tijdens een van de shows! Het is een geweldige show en het eten met allerlei tapas zoals patatas bravas, kroketten en kaas is gewoon geweldig. De tapas worden vergezeld van water, wijn of sangria. Had zelf een geweldige tijd in Tablao de Carmen!