Padró, elke vermout is anders
14 februari 2022 

Padró, elke vermout is anders

Velen denken aan Martini bij het horen van vermout. Niet verwonderlijk aangezien de drank werd ontdekt door een distilleerder in Turijn in het noorden van Italië. Vermout dankt zijn naam aan de sterke band met het Duitstalige gebied (Duits wordt nog steeds gesproken in Zuid-Tirol/Alto Adige). Het bittere kruid dat zo kenmerkend is voor Vermout heet In het Duits Alsem of Wermut.

Vermout is echter zoveel meer dan alleen Martini. Een ander bekend merk is Noilly Prat uit het zuiden van Frankrijk, maar ook in Spanje wordt vermout geproduceerd. En hoe! Ben fan geworden van vermout of vermut. Vermut wordt geproduceerd in het sherrygebied in Zuid-Spanje, maar ook in Catalonië. Zoals bij Casa Padró in Brafim.

Casa Padró

Casa Padró is een familiebedrijf met een lange traditie van wijnproductie. Sinds 2014 produceren ze ook vermout en zeer succesvol gezien de vele onderscheidingen die ze hebben ontvangen. Tijdens de productie van vermout worden kruiden en botanicals aan de (witte) wijn toegevoegd. De beste wijn wordt gebruikt en de beste kruiden en botanicals van over de hele wereld. In de herboristeria zie en ruik je de kruiden en botanicals en ervaar je het vakmanschap om de beste vermuts te maken. Om dit te bereiken blijven ze experimenteren. Van buitenopslag in flessen tot het gebruik van oude citrussoorten zoals Buddha’s Hand, Yuzu en Kaffir Lime.

Casa Padró Rondleiding en proeverij

Tijdens de rondleiding door Casa Padró leer je meer over de geschiedenis van de familie Padró, vermout en het productieproces van vermout. Je bezoekt de herboristeria en de vatenkamer met hun kostbare inhoud. Net als bij de productie van sherry wordt het solera-systeem gebruikt; echter niet verticaal maar horizontaal.

De tour eindigt met een proeverij van maar liefst 8 vermouts. Te beginnen met de drie vermouts van hun tweede merk Myrrha (Myrrha rojo, blanco en reserva) en dan is het tijd voor de 5 premium vermouts. De mooie gekleurde flesjes zijn een lust voor het oog en de inhoud … geweldig! Van de Blanco Reserva en de Rojo Clasico tot de Reserva Especial, Dorado Amargo Suave en hun meesterwerk Rojo Amargo. Alle vermouts hebben prijzen gewonnen op de Bacchus International Wine Competition in Madrid in de categorie Vermout. De Rojo Amargo stond als enige vermout op de lijst van de 25 beste drankjes ter wereld!

padro awards

Vermout als aperitief of digestief

Na de proeverij kan je de vermouts kopen. Ik ging naar huis met de blauwe en oranje fles en zal in de winter zeker terugkomen voor de Rojo Amargo. Je kunt dit ook als digestief drinken bij de open haard …

Drink de vermouts gekoeld, bij voorkeur zonder ijsblokjes. Als je iets wilt toevoegen, houd je dan aan de schil van citroen voor witte vermouts en sinaasappel voor rode. Het is vooral een aperitief omdat het de eetlust stimuleert en de spijsvertering bevordert.

In 2019 had ik al een van deze vermouts geproefd bij Hotel Barbizon Palace in Amsterdam en besloot ik dit wijnhuis te bezoeken. Als je niet wilt wachten op je bezoek hier in Catalonië, ga dan naar de plaatselijke wijnwinkel. En voor een bijzondere wijntour in Catalonië kun je natuurlijk bij mij terecht!

Casa Padro bezoek