De grondlegger van Modernisme is ...

De belangrijkste architect van het Catalaans modernisme is verreweg Gaudí, maar de grondlegger is zijn leraar, de visionaire architect Lluís Domènech i Montaner, die vandaag 100 jaar geleden overleed, op 27 december 1923. Met slechts 3 jaar leeftijdsverschil behoorden ze tot dezelfde periode. 2023 is het jaar waarin het werk en de nalatenschap van Domènech i Montaner worden gevierd, omdat zijn invloed op de architectuur verder reikte dan zijn leven.

Zijn toewijding aan de synthese van kunst en functie heeft latere generaties architecten beïnvloed. In 2010 werden Palau de la Música Catalana en het Hospital de Sant Pau erkend als Unesco Werelderfgoed.

Catalaans modernisme, het Catalaanse antwoord op Art Nouveau

Catalaans modernisme is een unieke artistieke en architecturale stroming die tot bloei kwam in Catalonië, in de late 19e en vroege 20e eeuw (ongeveer tussen 1885 en 1920). Modernisme was het Catalaanse antwoord op de bredere Europese Art Nouveau-beweging. Opkomend in de nasleep van de industriële revolutie, streefde het naar het herdefiniëren van esthetiek in architectuur, kunst en design. Deze culturele renaissance was diepgeworteld in het Catalaanse gevoel van identiteit, waarbij de taal, geschiedenis en tradities van de regio werden weerspiegeld.

Aan de basis van het Catalaans modernisme ligt een architectonische revolutie die beoogde te breken met conventionele stijlen, met architecten als Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner en Josep Puig i Cadafalch. Ze lieten zich inspireren door de natuur. Organische vormen, vloeiende lijnen en ingewikkelde bloemmotieven versierden gebouwen en interieurs, waardoor een harmonieuze verbinding ontstond tussen de gebouwde omgeving en de omliggende natuur.

Ontdek het Catalaans modernisme

Kenmerkend voor het modernisme zijn de ronde vormen, het licht en de kleuren, rijkelijk versierd met bloemmotieven, keramiek, mozaïeken en glas. Als je door Barcelona loopt, ontdek je het werk van Gaudí en Domènech i Montaner op veel plaatsen. Als je begint op Plaza de Catalunya, kun je een wandeling maken langs diverse gebouwen uit het Modernisme met als hoogtepunten:

Palau de la Música Catalana (Paleis van de Catalaanse Muziek)

Het Palau de la Música Catalana werd gebouwd tussen 1905 en 1908 als thuisbasis voor het koor Orfeó Català. Het Palau de la Música Catalana is een architectonisch juweel van de Catalaanse art nouveau, de enige concertzaal in deze stijl die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw bevindt zich in het district Sant Pere, een van de mooiste gebieden van Barcelona. De concertzaal is prachtig, en het moet een bijzondere ervaring zijn om hier een concert bij te wonen! Voor het programma klik hier.

Hospital de Sant Pau

Een ander meesterwerk is Hospital de Sant Pau dat de toewijding van Domènech i Montaner aan een ontwerp gericht op de mens laat zien. Voltooid in fasen tussen 1902 en 1930, heeft het ziekenhuiscomplex prachtige paviljoens versierd met levendige tegels en beeldhouwwerken, waardoor een serene omgeving voor genezing ontstaat. Het was eeuwenlang een ziekenhuis (sinds 1401) en in de huidige vorm meer dan 80 jaar tot 2009. Na 5 jaar restauratie werd het in 2014 geopend als een openluchtmuseum. Het is slechts een korte wandeling naar de Sagrada Familia.


Sagrada Familia

Antoni Gaudí's magnum opus, de Sagrada Família, blijft een onvoltooid meesterwerk maar staat wereldwijd symbool voor het Catalaans modernisme. Zijn imposante torens en ingewikkelde gevels laten het genie van Gaudí zien en is zeker indrukwekkend!


Hotel Casa Fuster

Gelegen aan de Passeig de Gràcia, is Hotel Casa Fuster, nu een 5-sterrenhotel, ontworpen door Domènech i Montaner als een geschenk van de welvarende zakenman Mariano Fuster aan zijn vrouw Consol Fabra. Het gebouw werd al snel een architectonisch juweel, waarin de essentie van het Catalaans modernisme tot uiting komt met zijn ingewikkelde details, geometrische patronen en organische vormen. Dit markante gebouw werd in 1978 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Aan dezelfde straat liggen nog twee andere iconische voorbeelden van het modernisme, beide van de hand van Antoni Gaudí:

Casa Milà of La Pedrera

Gebouwd tussen 1906 en 1912 is Casa Milà een opvallende breuk met de traditionele architectuur. Gaudí's visie voor het gebouw was radicaal, met het mengen van organische vormen, golvende lijnen en een overvloed aan fantasierijke details om een structuur te creëren die de conventies van zijn tijd tartte. Casa Milà wordt ook wel "La Pedrera" genoemd, wat de steengroeve betekent, vanwege de onconventionele gevel die lijkt te zijn gehouwen uit natuurlijke rots.

Casa Batlló

Een andere parel in Gaudí's kroon, Casa Batlló, is een surrealistische, door een draak geïnspireerde creatie die betovert met zijn golvende gevel, levendige kleuren en fantasierijk ontwerp. Het getuigt van Gaudí's vermogen om alledaagse structuren te combineren met artistieke flair. Tijdens het kerstseizoen is een lichtshow op de gevel de moeite van het bezoeken waard!

Boek uw tickets voor deze casa's online. Bij het boeken van de fietstocht ziet u alle belangrijke Gaudi-attracties in Barcelona, bezoekt u Park Güell en kunt u genieten van een drankje op het exclusieve dakterras van Casa Fuster!



Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur zonder stops. Het beste is om twee dagen te nemen om de tijd te hebben om de gebouwen binnen te gaan.

Verblijven in Barcelona

Verblijf bijvoorbeeld in Hotel Catalonia Ramblas, een perfecte plek vlakbij Plaza de Catalunya of in Hotel Fuster. Of boek een stedentrip met verblijf in o.a. Hotel Sant Pau.

Neem contact  op voor een voorstel voor (kleine) groepen!